Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Σπερματέγχυση (IUI)
           

Πρόκειται για μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πρόκειται για μία απλή διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά.

Μετά από ειδική επεξεργασία το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα τη στιγμή της ωορρηξίας ώστε να γονιμοποιηθούν ένα ή περισσότερο ωάρια.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα της σπερματέγχυσης είναι τα σπερματοζωάρια να κολυμπήσουν στις σάλπιγγες και ένα από αυτά να γονιμοποιήσει το ωάριο με αποτέλεσμα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανάλογα με τα αίτια της υπογονιμότητας, η σπερματέγχυση μπορεί να συντονιστεί με τον κύκλο της γυναίκας ή να συνδυαστεί με ορμονική φαρμακευτική αγωγή και πρόκληση πολλαπλής ωορρηξίας.

Ποια ζευγάρια είναι κατάλληλα για σπερματέγχυση

Γενικά, σπερματέγχυση εφαρμόζεται σε ζευγάρια που θα μπορούσαν να πετύχουν εγκυμοσύνη και από μόνα τους, δηλαδή ζευγάρια με μικρό ή άγνωστο πρόβλημα υπογονιμότητας.
Με τη σπερματέγχυση απλά «επιταχύνεται» μία εγκυμοσύνη, καθώς συνήθως τα αποτελέσματα μίας θεραπείας ισοδυναμούν με 6 - 8 μήνες φυσικής προσπάθειας.

Η ικανότητα ενός ζευγαριού για εγκυμοσύνη εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Η σπερματέγχυση εφαρμόζεται πιο συχνά σε ζευγάρια με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  •  Υπογονιμότητας ήπιου ανδρικού παράγοντα.
Η ανάλυση σπέρματος, ένα από τα πρώτα βήματα της διερεύνησης της υπογονιμότητας, μπορεί να εμφανίσει συγκέντρωση σπέρματος κάτω του φυσιολογικού πχ 15 εκατομύρια / κ.εκατοστό, ασθενή κινητικότητα πχ 30-40% ή μορφολογικές ανωμαλίες πχ 10%.
Η σπερματέγχυση βοηθάει στο διαχωρισμό των υγιών σπερματοζωαρίων στο υλικό της έγχυσης. Επιπλέον, με τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας της ωορηξίας, τα σπερματοζωάρια «συναντούν» το ωάριο πριν εξασθενίσουν.

  •  Υπογονιμότητα τραχηλικού παράγοντα.
Η βλέννη που παράγεται από τον τράχηλο κατά την ωορρηξία, πιστεύεται ότι προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον στα σπερματοζωάρια.
Ωστόσο, αν η τραχηλική βλέννη είναι παχύρευστη, μπορεί να εμποδίσει τη δίοδο του σπέρματος.
Η σπερματέγχυση παρακάμπτει τον τράχηλο και τοποθετεί το σπέρμα απευθείας στη μήτρα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των διαθέσιμων σπερματοζωαρίων γύρω από το ωάριο.

  •  Ανεξήγητη (ιδιοπαθής) υπογονιμότητα.
Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται συχνά ως πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, όταν οι βασικές εξετάσεις γονιμότητας είναι φυσιολογικές (σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα, ορμονικός έλεγχος).

  •  Σπέρμα δότη.
Για τα ζευγάρια τα οποία έχουν ανάγκη τη χρήση σπέρματος από δότη, η σπερματέγχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Χρησιμοποιούνται δείγματα κρυοσυντηρημένου σπέρματος από δότες από πιστοποιημένα εργαστήρια και ξεπαγώνονται πριν από τη διαδικασία σπερματέγχυσης.


Επιπλοκές

Η σπερματέγχυση είναι μια σχετικά απλή και ασφαλής διαδικασία, και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλός. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  •  Μόλυνση. Λιγότερο από 1% των γυναικών παθαίνει μόλυνση ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.
  •  Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών. Πολύ σπάνια, σε 1-2% των περιπτώσεων όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας.
  •  Πολλαπλή κύηση (πχ δίδυμα, τρίδυμα κλπ). Ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, ο κίνδυνος πολλαπλής κύησης αυξάνεται σημαντικά.
Οι πολλαπλές κυήσεις εγκυμονούν υψηλότερους κινδύνους, όπως πρόωρος τοκετός και λιποβαρή μωρά.

Μία νέα μέθοδος σπερματέγχυσης είναι η Ενδο-Μητρική Σαλπιγγο-Περιτοναϊκή Έγχυση (IntraUterine TuboPeritoneal Insemination, IUTPI).

Η μέθοδος βασίζεται στην έγχυση 10 κε σπέρματος, σε αντίθεση με τα 1 – 4 κε της κλασσικής σπερματέγχυσης, και στην κατάλληλη στεγανοποίηση του τραχήλου.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στο Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας. Ο Dr Ηλίας Τσάκος, εκπαιδεύτηκε από τον «πατέρα» της μεθόδου Δρ. Λεωνίδα Μαμά.

Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με αυτή την τεχνική θα βρείτε εδώ.

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο