Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Δυσπλασία Τραχήλου
           

Είναι η ανάπτυξη παθολογικών, άτυπων κυττάρων, στον τράχηλο της μήτρας που οφείλεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (περίπουυ 95%) στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (H.P.V). Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, είναι δυνατό να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να προκαλέσει τον μετασχηματισμό των κυττάρων σε παθολογικά που ανιχνεύονται κατά τον προληπτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου. Η πλειοψηφία των γυναικών με δυσπλασία τραχήλου παραμένουν ασυμπτωματικές (χωρίς ενοχλήσεις) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να γίνεται προληπτικά η γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου σε υγιείς γυναίκες. Μόνο η βαρειά δυσπλασία είναι δυνατόν να συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δύσοσμα υγρά ή αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή.

Αν το τεστ Παπανικολάου δείξει ελαφρά δυσπλασία συνήθως συνιστάται Κολποσκόπηση (εξέταση του τραχήλου με μικροσκόπιο και ειδικές χρωστικές), πιαθανή χορήγηση αντιβίωσης για θεραπεία συνυπάρχουσας φλεγμονής και επανάληψη του τεστ Παπανικολάου σε 3-6 μήνες. Σε βαριά δυσπλασία ή ελαφρά δυσπλασία που επιμένει, γίνεται έλεγχος του τραχήλου με Κολποσκόπηση (και λήψη μικρών βιοψιών.

Η αντιμετώπιση της υψηλού βαθμού δυσπλασίας είναι η κωνοειδής εκτομή (αφαίρεση τμήματος) του τραχήλου με lazer ή ειδική διαθερμία (μέθοδος LLETZ) και ιστολογική εξέταση αυτού. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά μέθη και απαιτεί ολιγόωρη μόνο νοσηλεία.
Το βάθος και η έκταση της κωνοειδούς εκτομής αποφασίζεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια που περιλαμβάνουν τα εξής: κολποσκοπική χαρτογράφηση της βλάβης, ιστολογικά χαρακτηριστικά της βλάβης (πχ βαθμός ατυπίας CIN 1,2 ή 3, επιθηλιακός τύπος βλάβης (πχ εκ πλακώδους ή αδενικού επιθηλίου), τυποποίηση του ιού HPV (πχ υψηλού κινδύνου HPV στελέχη ιού 16, 18 κλπ).

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο