Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Εγκυμοσύνη (κινήσεις εμβρύου)
           

Πως νιώθω τις κινήσεις του μωρού στην εγκυμοσύνη και τι πρέπει να γνωρίζω.

Το πώς αισθανόμαστε τις κινήσεις του μωρού στη μήτρα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες περιγράφουν τις κινήσεις ως «κλωτσιές» ή «φτερουγίσματα», αν και άλλες περιγραφές περιλαμβάνουν «στριφογύρισμα» και «τράβηγμα». Οι γυναίκες θα βιώσουν συνήθως μια σειρά εμβρυϊκών κινήσεων καθ 'όλη την εγκυμοσύνη τους.

Οι πρώιμες κινήσεις είναι γρήγορες και κυμαινόμενες και οι γυναίκες τις αισθάνoνται από της 16η έως και 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η παρακολούθηση των κινήσεων του εμβρύου μπορεί να προειδοποιήσει τους γονείς και τους μαιευτήρες για πιθανά προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη παρέμβαση. Επίσης δίνοντας προσοχή στις κινήσεις του μωρού μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να δημιουργήσουν μελλοντικούς δεσμούς μαζί με το μωρό τους.

Με τι μοιάζουν οι κινήσεις του μωρού;

Όλα τα μωρά έχουν μοναδικούς τρόπους κίνησης. Οι κινήσεις τους αλλάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μεγαλώνουν και δυναμώνουν έχουν λιγότερα περιθώρια για να κινηθούν. Όσο πλησιάζει ο τοκετός το μωρό μπορεί να κλωτσήσει, σαν ένα μικρό χτύπημα μέσα στο σώμα. Οι κινήσεις χαρακτηρίζονται ως κλωτσιά, φτερούγισμα ή στριφογύρισμα.

Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει διάφορα είδη κινήσεων. Εάν αυτές οι κινήσεις είναι πολύ ρυθμικές, το μωρό μπορεί να έχει λόξυγκα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 78,8% των γυναικών είχε παρατηρήσει ότι τα μωρά τους είχαν λόξυγκα. Φίλοι ή και συγγενείς μερικές φορές είναι δυνατό να αισθανθούν το μωρό να κινείται τοποθετώντας το χέρι τους στην κοιλιά της εγκύου γυναίκας.

Τι επηρεάζει τις κινήσεις του μωρού;

Διαφορετικοί παράγοντες επηρεάσουν πόσο μπορείς να αισθανθείς τις κινήσεις του μωρού σου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο αναφέρουν όλο και περισσότερες έντονες κινήσεις δείχνοντας επίσης ότι τα μωρά τείνουν να είναι πιο ενεργά τη νύχτα.

Όταν η γυναίκα είναι απασχολημένη, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσει τις κινήσεις του μωρού. Η σωματική θέση μιας γυναίκας - είτε κάθεται, στέκεται ή ξαπλώνει - δεν επηρεάζει την ικανότητά της να αισθάνεται τις κινήσεις. Εάν ο πλακούντας, το όργανο που υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, προσκολλάται στο μπροστινό μέρος της μήτρας, τότε μάλλον η έγυος αντιλαμβάνεται λιγότερες κινήσεις. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού επίσης φαίνεται να επηρεάζει την κινητικότητα του εμβρύου. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές, τότε υπάρχει πιθανότητα το έμβρυο να μην μπορεί να κάνει επαρκής κινήσεις. Επίσης εάν στο τέλος της εγκυμοσύνης το μωρό βρίσκεται σε μια πρόσθια θέση (η πλάτη του ακουμπάει την κοιλίτσα σου) τότε είναι πιθανό να αισθανθείς λιγότερες κινήσεις από αυτές που κάνει το μωρό.

Πότε θα αισθανθεί μια έγκυος γυναίκα το μωρό να κινείται;

Το μωρό κινελιται διαφορετικά σε διάφορες ώρες της ημέρας. Συνήθως δεν κινείται όταν κοιμάται, κάτι που συνήθως διαρκεί 20-40 λεπτά. Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), το μωρό κινείται περισσότερο το απόγευμα και το βράδυ. Το μωρό συνεχίζει να κινείται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πρέπει να μετράτε στην εγκυμοσύνη τις κινήσεις του εμβρύου;

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να παρακολουθούν την κίνηση του μωρού, ξεκινώντας περίπου από την 28η εβδομάδα. Η παρακολούθηση σημαίνει απλώς την προσοχή στη συχνότητα των κινήσεων.

Μερικές γυναίκες προτιμούν μια πιο δομημένη προσέγγιση και ακολουθούν τη μέθοδο μέτρησης των κινήσεων κατά τη διάρκεια μιας ενεργής ώρας της ημέρας. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται τουλάχιστον 10 κλωτσιές. Οι γυναίκες που αισθάνονται λιγότερες κινήσεις εντός αυτής της περιόδου συνιστάται να συμβουλευτούν τον μαιευτήρα ή γυναικολόγο τους.

Αιτίες ανησυχίας

Η μείωση των παρατηρούμενων κινήσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. Παρόλ’ αυτά, εάν μια γυναίκα νιώσει αισθητή μείωση ή αλλαγή στις κινήσεις του μωρού της, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Μερικές φορές μπρορεί να μην μπορεί μια γυναίκα να αντιληφθεί πότε κινείται το μωρό ίσως επειδή υπάρχει λιγότερος χώρο στη μήτρα καθώς μεγαλώνει και έτσι το έμβρυο κινείται λιγότερο. Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευση αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-does-it-feel-like-when-baby-moves

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο