Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Εγκυμοσύνη και COVID-19
           

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, περίπου 40-70% των ανθρώπων προβλέπεται ότι θα μολυνθούν, αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέτρα που λαμβάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της μόλυνσης και για τις έγκυες γυναίκες αυτό είναι περισσότερο σημαντικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε:

• Αυστηρή κοινωνική απόσταση,
• Πλύσιμο των χεριών
• Απολύμανση επιφανειών.
• Σωστή συμπεριφορά στον βήχα και το φτερνίσμα.
• Διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Ακόμη και με αυτά τα μέτρα, μερικοί από εμάς μπορεί να μολυνθούν. Οι παρακάτω πληροφορίες είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις λοιμώξεις COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα τυπικά συμπτώματα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ο πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, οι μυϊκοί πόνοι, η κόπωση και δύσπνοια. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη δική σας υγεία και την υγεία του μωρού σας, αλλά για την προστασία του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και άλλων γυναικών από το να μολυνθούν.

Το COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επειδή έχουμε περιορισμένα δεδομένα ακόμα, πολλά από αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβούν προέρχονται από την κατανόηση των επιπλοκών από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πυρετός κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα μωρά. Η λοίμωξη από τη γρίπη έχει συνδεθεί με χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρη γέννηση. Με το SARS (ένα κορονοϊό της ίδιας οικογένειας), αν και πολύ πιο θανατηφόρο υπήρχαν κίνδυνοι αποβολής, περιορισμένης ανάπτυξη του μωρού και πρόωρου τοκετού. Οι έγκυες γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης υψηλότερες πιθανότητες εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τις λίγες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το COVID-19 σε έγκυες γυναίκες, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν στο τρίτο τρίμηνο τους και είχαν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις που δεν χρειάζονταν υποστήριξη οξυγόνου πριν από τον τοκετό. Είναι σημαντικό, να τονιστεί, ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις έγκυες γυναίκες με διαβήτης κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία εάν έχουν επίσης διαγνωσθεί με COVID-19. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να σημαίνει μια μόλυνση κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο για την υγεία της μητέρας ή του μωρού. Μέχρι στιγμής, ο ιός δεν έχει βρεθεί στο αμνιακό υγρό, στο αίμα του ομφάλιου λώρου, στο λαιμό του μωρού ή στο μητρικό γάλα, έτσι ο κίνδυνος μόλυνσης των μωρών θεωρείται πολύ χαμηλός. Δύο νέες επιστημονικές αναφορές 7 νεογέννητων διαπίστωσαν ότι και τα 7 μωρά είχαν αντισώματα στον ιό πιθανότατα από τη μητέρα τους.

Τι θα συμβεί κατά την γέννα;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists), οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 δεν χρειάζεται να αλλάξουν το χρόνο ή την μέθοδο τοκετού που σχεδίαζαν. Αυτό εξαρτάται από τα συμπτώματά τους και άλλα ιατρικά προβλήματα. Ορισμένα νοσοκομεία περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συνοδεύσουν έγκυες γυναίκες κατά τη γέννηση, ανάλογα με τον αριθμό των περιπτώσεων COVID-19 στο νοσοκομείο. Οι συστάσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε μετά την γέννα είναι επίσης διαφορετικές από χώρα σε χώρα. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη πλευρά, συνιστά τη διατήρηση των μητέρων και των μωρών μαζί. Επειδή ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, συμβουλεύουν ότι οι μητέρες πρέπει να ακολουθούν αυστηρές προφυλάξεις υγιεινής και ελέγχου των λοιμώξεων όπως το πλύσιμο των χεριών τους και να φορούν μάσκα προσώπου για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση του μωρού τους στον ιό.

Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου εάν έχω COVID-19;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα, οπότε ο θηλασμός θεωρείται ασφαλής. Αυτήν τη στιγμή, επειδή προτείνεται να απομακρύνονται τα νεογέννητα από τις μητέρες που έχουν COVID-19, ίσως το μωρό να βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο ή τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τη μαμά μετά τον τοκετό. Οι μητέρες μπορούν να αντλούν το γάλα τους και κάποιος τρίτος να ταίζει το μωρό. Όμως όλα τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής προέρχονται από μικρές μελέτες, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για τους κινδύνους στις εγκύους και τα μωρά τους κάτι που επίσης εξαρτάται από το τρίμηνο κατά το οποίο μολύνθηκε η μητέρα. Τα βασικό που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγέννητα μωρά μας είναι να αποτρέψουμε τη μόλυνση. Εάν μολυνθούμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε μολυνθεί, πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως τον ιατρό μας ώστε να λάβουμε την ιατρική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να εμποδιστεί η διάδοση της λοίμωξης σε άλλους.

Πηγή: https://blogs.webmd.com/webmd-doctors/20200330/i-am-pregnant-what-happens-if-i-get-covid19

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο