Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Εμμηνόπαυση συμπτώματα
           

Ποια είναι τα 34 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Τα 34 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι μια λίστα με κοινά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Περιλαμβάνουν εξάψεις, ακανόνιστες περιόδους, αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα.
Η εμμηνόπαυση αναφέρεται στο στάδιο της ζωής μιας γυναίκας κατά την οποία σταματά η περίοδος τους. Εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 45-55 ετών. Μια γυναίκα έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 12 μήνες από την τελευταία της περίοδο. Τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση ονομάζονται μετάβαση στην εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση/ κλιμακτήριος. Αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια . Αυτό το κείμενο θα περιγράψει τα 34 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τι μπορεί να βοηθήσει.

Συμπτώματα

Η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων.

1.Εξάψεις
Οι εξάψεις είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Κάποια μπορεί να ζεσταθεί ξαφνικά και να ιδρώσει ειδικά στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Μερικές γυναίκες έχουν επίσης ρίγη.

2. Νυχτερινές εφιδρώσεις
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι εξάψεις που εμφανίζονται τη νύχτα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνουν, αλλά φαίνεται ότι η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

3. Ακανόνιστες περίοδοι
Κατά τη διάρκεια τηςκλιμακτηρίου, είναι φυσιολογικό να έχετε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους. Τελικά, μια γυναίκα θα σταματήσει να έχει.

4. Η διάθεση αλλάζει
Οι αλλαγές στη διάθεση είναι απρόβλεπτες και μερικές φορές δεν σχετίζονται με γεγονότα της ζωής. Μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική λύπη, κλάμα ή θυμό. Οι αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

5. Πόνος στο στήθος
Η ευαισθησία του μαστού είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αν και η συχνότητά του τείνει να μειώνεται στα μεταγενέστερα στάδια.

6. Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει επίσης συνήθως τη λίμπιντο ή την επιθυμία για σεξ. Αυτό μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ύπαρξης χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να κάνουν τη σωματική διέγερση πιο δύσκολη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα δευτερεύον αποτέλεσμα των άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως αλλαγές στη διάθεση ή παρενέργεια ενός φαρμάκου.

7. Κολπική ξηρότητα
Καθώς οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες διασφαλίζουν ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία του αίματος γύρω από τον κόλπο, η έλλειψη αυτών μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και, συνεπώς, τη φυσική λίπανση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη ή να κάνει τη σεξουαλική επαφή πιο δύσκολη.

8. Πονοκέφαλοι
Κάποια που μπαίνει στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσει συχνότερα πονοκεφάλους ή επεισόδια ημικρανίας ως αποτέλεσμα μιας πτώσης στα οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να είναι παρόμοιο με τους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουν ορισμένες γυναίκες πριν από μια περίοδο. Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, τα επίπεδα ορμονών κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι πιο απρόβλεπτα.

9. Συμπτώματα στα άκρα
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ορισμένες αντιμετωπίζουν μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Αυτό το σύμπτωμα είναι το αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των ορμονών που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνήθως διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά.

10. Αίσθημα καύσου στο στόμα
Είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα καψίματος, ευαισθησία, μυρμήγκιασμα, θερμότητα ή μούδιασμα μέσα ή γύρω από το στόμα. Αυτό είναι ένα άλλο αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών. Οι ορμόνες βλέννας στο στόμα έχουν υποδοχείς, οι οποίοι μειώνονται με μείωση του οιστρογόνου. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ευαισθησία.

11. Αλλαγές στη γεύση
Μερικές μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης τους, με εντονότερες γεύσεις, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ξηροστομία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας των ούλων ή της κοιλότητας.

12. Κόπωση
Η κόπωση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό και μερικές φορές εξουθενωτικό σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ύπνου χαμηλότερης ποιότητας ως αποτέλεσμα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων ή των ίδιων των ορμονικών διακυμάνσεων.

13. Φούσκωμα
Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν φούσκωμα κατά την εμμηνόπαυση για διάφορους λόγους. Μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση νερού, αέρια ή βραδύτερη πέψη ως αποτέλεσμα του στρες. Εάν αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες αυτό το διάστημα, μπορεί επίσης να εμφανίσουν φούσκωμα.

14. Άλλες πεπτικές αλλαγές
Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες επηρεάζουν τα μικρόβια που έχει ένα άτομο στο στόμα και στην πεπτική οδό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η χλωρίδα του εντέρου των γυναικών αλλάζει στη σύνθεση. Μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στην πέψη τους ή ότι αντιδρούν διαφορετικά σε ορισμένα τρόφιμα.

15. Πόνος στις αρθρώσεις
Το οιστρογόνο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και διατηρεί τη λίπανση των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν πόνο στις αρθρώσεις ως αποτέλεσμα μειωμένου οιστρογόνου. Το οιστρογόνο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των επιπέδων υγρών σε όλο το σώμα, οπότε οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε πόνους στις αρθρώσεις ή στην εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα.

16. Μυϊκή ένταση και πόνοι
Οι γυναίκες που περνούν από περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να παρουσιάσουν μυϊκή ένταση ή πόνο. Αυτό οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τον πόνο στις αρθρώσεις της εμμηνόπαυσης.

17. Αίσθηση ηλεκτροπληξίας
Τα θηλυκά μπορούν να βιώσουν αισθήσεις που μοιάζουν με ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτό, αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής των επιπέδων ορμονών στο νευρικό σύστημα.

18. Κνησμός
Επειδή τα οιστρογόνα σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου και την ενυδάτωση του δέρματος, η μείωση αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κνησμό ή ξηρότητα, τόσο γύρω από τον αιδοίο όσο και αλλού στο σώμα.

19. Διαταραχή ύπνου
Ο ύπνος μιας γυναίκας μπορεί να γίνει ελαφρύτερος ή να διαταραχθεί για πολλούς λόγους κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να ξυπνούν συχνά λόγω νυχτερινών εφιδρώσεων, να ξυπνούν νωρίτερα ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

20. Δυσκολία συγκέντρωσης
Μία μείωση του οιστρογόνου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πνευματική θόλωση ή δυσκολία συγκέντρωσης. Οι εξάψεις και τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλλουν.

21. Μειωμένη μνήμη
Όπως με τη συγκέντρωση και την εστίαση, η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη. Και πάλι, αυτό θα μπορούσε να είναι άμεσο αποτέλεσμα χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων ή μειωμένου ύπνου.

22. Αραιωμένα μαλλιά
Κατά την εμμηνόπαυση, η απώλεια μαλλιών ή η αραίωση είναι ένα άλλο αποτέλεσμα των ορμονικών διακυμάνσεων των ωοθηκών. Αυτό αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να συρρικνωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο αργά και ρίχνουν πιο εύκολα.

23. Εύθραυστα νύχια
Κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα μπορεί να μην παράγει αρκετή κερατίνη, η οποία είναι η ουσία που κάνει τα νύχια να παραμείνουν δυνατά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα, αδύναμα νύχια που σπάνε εύκολα.

24. Αύξηση βάρους
Οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το βάρος λόγω ορισμένων παραγόντων κατά την εμμηνόπαυση. Η μείωση του οιστρογόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς και μείωση των σωματικής δραστηριότητας. Η αλλαγή της διάθεσης μπορεί επίσης να ωθήσει μια γυναίκα να τρώει διαφορετικά.

25. Ακράτεια
Η ακράτεια άγχους αναφέρεται σε συχνή ή ξαφνική ούρηση. Μερικοί άνθρωποι το αναφέρουν επίσης ως «υπερδραστήρια κύστη». Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνό κατά την εμμηνόπαυση, καθώς οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορούν να προκαλέσουν την εξασθένηση των μυών της ουροδόχου κύστης και της πυέλου.

26. Ζάλη
Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να διατηρήσει τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ορισμένα θηλυκά βιώνουν ζαλάδα κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

27. Αλλεργίες
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα αλλεργίας όταν εμφανίζουν εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να έχουν κορυφώσεις στην ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι η χημική ουσία που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

28. Οστεοπόρωση
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η μείωση του οιστρογόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια της οστικής πυκνότητας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση κατά την οποία τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα.

29. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Ορισμένες μπορεί να παρουσιάσουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αρρυθμία, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά με έναν ειδικό γιατρό.

30. Οσμή σώματος
Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μυρωδιάς του σώματος κατά την εμμηνόπαυση. Εάν μια γυναίκα συχνά αισθάνεται άγχος, μπορεί επίσης να παρατηρήσει ότι ιδρώνει περισσότερο.

31. Ευερεθιστότητα
Είτε οφείλεται σε ορμονικές διακυμάνσεις είτε στον αντίκτυπο άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες που περνούν από αυτήν την αλλαγή μπορεί να διαπιστώσουν ότι αισθάνονται ευερέθιστες. Το άγχος ή η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτό.

32. Κατάθλιψη
Για ορισμένες γυναίκες, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η κατάθλιψη είναι συχνά περιστασιακή. Η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή χαμηλή διάθεση λόγω της αλλαγής που υποδηλώνει στη ζωή μιας γυναίκας. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη ζωή μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη, ακόμη και αν η αλλαγή είναι θετική.

33. Άγχος
Το άγχος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διάθεση που αντιμετωπίζουν ορισμένες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα ή να εμφανίζεται μόνο κατά διαστήματα καθώς τα επίπεδα ορμονών κυμαίνονται. Όπως και με την κατάθλιψη που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αυτό το άγχος μπορεί να είναι περιστασιακό και να βελτιωθεί μόλις εξισορροπηθούν οι ορμόνες.

34. Διαταραχή πανικού
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανίσουν κρίσεις πανικού κατά την εμμηνόπαυση. Όταν αυτές συμβαίνουν απροσδόκητα και ξαφνικά, μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχή πανικού. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των ορμονικών αλλαγών ή του ιδίου του αισθήματος φόβου για τον πανικό.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν και τα 34 από αυτά τα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μόνο οι εξάψεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διαταραχή στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να προσπαθήσουν να μειώσουν τα συμπτώματα, όπως:
• θεραπεία υποκατάστασης ορμονών, η οποία αντικαθιστά προσωρινά ορμόνες όπως τα οιστρογόνα
• κολπικά οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λίπανση και να αποτρέψουν την ξηρότητα
• αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση και να βελτιώσουν τις εξάψεις

Υπάρχουν επίσης αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής και πρακτικές αυτο-φροντίδας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως:
• αποφεύγοντας το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και την καφεΐνη, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις
• διακοπή του καπνίσματος
• ντύσιμο σε στρώματα, ώστε να είναι πιο εύκολο να κρυώσει όταν συμβαίνει ένα ζεστό φλας
• μεταφέρετε απαλά μαντηλάκια καθαρισμού για να φρεσκάρεστε ενώ βρίσκεστε εν κινήσει
• τακτική άσκηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, στην ανακούφιση από το άγχος και στη διάθεση
• μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής ή προσοχή
• ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει μέρος για να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν μια γυναίκα εμφανίζει νέα ή ανεξήγητα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό. Άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, οπότε είναι σημαντικό να τα αποκλείσουμε. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μιλήσουν με έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης προκαλούν δυσλειτουργία στη ζωή τους. Εάν αγωνίζονται να κοιμηθούν, δυσκολεύονται να εργαστούν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο