Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024


 
 
 

Στάδια εξωσωματικήςΠρώτο Βήμα - Πρόκληση Ωορρηξίας

Οι ενέσεις ορμονών χορηγούνται για να προκαλέσουν πολλαπλή παραγωγή ωαρίων.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επιλέγεται ένα από τα εξής πρωτόκολλα:

Mακρύ πρωτόκολλο με αγωνιστή
Η θεραπεία διαρκεί περίπου είκοσι μέρες. Κατά το διάστημα αυτό συνιστούνται ήρεμες δραστηριότητες και εργασία, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.
Η γυναίκες συνιστάται να παίρνουν βιταμίνες Φολικού οξέως καθημερινά από την έναρξη της θεραπείας.

Βραχύ πρωτόκολλο με ανταγωνιστή
Η θεραπεία διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Κατά το διάστημα αυτό η γυναίκα κάνει καθημερινά 1 -2 υποδόριες ενέσεις και υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος 2 – 4 φορές συνολικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συνιστούνται ήρεμες δραστηριότητες και εργασία, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.
Η γυναίκες συνιστάται να παίρνουν βιταμίνες Φολικού οξέως καθημερινά από την έναρξη της θεραπείας.

Πρωτόκολλο ELONVA
Η θεραπεία διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Κατά το διάστημα αυτό η γυναίκα κάνει υποδόριες ενέσεις και υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος 2 φορές συνολικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συνιστούνται ήρεμες δραστηριότητες και εργασία, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.
Η γυναίκες συνιστάται να παίρνουν βιταμίνες Φολικού οξέως καθημερινά από την έναρξη της θεραπείας.

Όλες οι ενέσεις είναι συνήθως υποδόριες (κάτω από το δέρμα) και γίνονται από την ίδια την ασθενή.

Η πρόοδος της πρόκλησης ωορρηξίας παρακολουθείται συνέχεια με τακτικά υπερηχογραφήματα και αιματολογικές εξετάσεις.

Δεύτερο Βήμα – Ωοληψία

Η ωοληψία είναι μια μικρο-επέμβαση κατά την οποία ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος, με την καθοδήγηση διακολπικού υπερήχου αναρροφά με μια μικρή βελόνα τα ωάρια από τις ωοθήκες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Συνήθως, χορηγείται μία ήπια νάρκωση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται με τοπική ή και καθόλου αναισθησία πχ σε φυσικό κύκλο.

Τρίτο Βήμα - Γονιμοποίηση και Καλλιέργεια Εμβρύων

Τα ωάρια γονιμοποιούνται από τον Εμβρυολόγο με το σπέρμα λίγες ώρες μετά την ωοληψία είτε με τη τεχνική κλασσικής γονιμοποίησης είτε με μικρογονιμοποίηση (ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου, ICSI).

Κατά τη διάρκεια της κλασσικής γονιμοποίησης εκατοντάδες χιλιάδες σπερματοζωάρια τοποθετούνται σε ένα πιατάκι μαζί με τα ωάρια, όπου και πραγματοποιείται η γονιμοποίηση.
Στην περίπτωση της Μικρογονιμοποίησης (ICSI), ο Eμβρυολόγος επιλέγει ένα μόνο σπερματοζωάριο και το διοχετεύει απευθείας στο εσωτερικό (κυτταρόπλασμα) του ωαρίου με λεπτούς χειρισμούς με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου.

Η μέθοδος της Μικρογονιμοποίησης, επιτρέπει ζευγάρια με πολύ χαμηλό αριθμό ή κακής ποιότητας σπερματοζωάρια, να πετύχουν εργαστηριακή γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη.

Επίσης, συνιστάται για ζευγάρια που δεν είχαν εργαστηριακή γονιμοποίηση σε προηγούμενες προσπάθειες κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ειδικές ουρολογικές διαδικασίες πχ βιοψία όρχεως, είναι διαθέσιμες σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η συλλογή σπέρματος ή δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στο δείγμα της εκσπερμάτωσης.

Την επόμενη μέρα ελέγχονται τα ωάρια για την παρουσία γονιμοποίησης και μετέπειτα για κυτταρική διαίρεση.
Τα έμβρυα επωάζονται σε ειδικά υλικά για 2 έως 5 μέρες.

Τέταρτο Βήμα – Εμβρυομεταφορά

Τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν στην μήτρα από τη 2η έως την 5η μέρα μετά την ωοληψία.

Κατά την εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα τοποθετούνται στην κοιλότητα της μήτρας με ένα μαλακό καθετήρα, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.

Συνήθως, δεν απαιτείται αναισθησία και η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Πέμπτο Βήμα - Τεστ Εγκυμοσύνης

Δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης, με αιματολογικό έλεγχο της β-hCG (β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης).

Εάν το τεστ είναι θετικό ( β-hCG > 20 IU / lt), συνιστάται επανάληψη σε 2 - 3 μέρες για επιβεβαίωση και υπερηχογραφικός έλεγχος σε 2 εβδομάδες.Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο