Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024


 
 
 

Διέγερση ωοθηκώνΗ διέγερση των ωοθηκών είναι αναγκαία στις περισσότερες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγεται η σπερματέγχυση φυσικού κύκλου (χωρίς φάρμακα).

Κατά την παρακολούθηση ωορρηξίας είναι απαραίτητο να υπάρχει υπερηχογραφικός έλεγχος και, σε ορισμένες περιπτώσεις και ορμονικός έλεγχος για τους εξής λόγους:

• Προσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων
• Ακριβής προσδιορισμός του χρόνου της ωορρηξίας (με ακρίβεια 1 ώρας)
• Τροποποίηση της θεραπείας σε περιπτώσεις μεγάλης ή μηδαμινής ωοθυλακικής ανταπόκρισης πχ μετατροπή σε εξωσωματική, ακύρωση κύκλου κλπ

Φαρμακευτική αγωγή

Κιτρική Κλομιφαίνη

Η ορμόνη αυτή, δρα στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης προκαλώντας την αυξημένη αποδέσμευση της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH), η οποία, με τη σειρά της, διεγείρει την υπόφυση με αποτέλεσμα την παραγωγή FSH και LH.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ήπια διέγερση των ωοθηκών.

Η πιο συχνή εφαρμογή της είναι σε ασθενείς με ακανόνιστους κύκλους λόγω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπου η ωορρηξία επιτυγχάνεται σε περίπου 70 - 80% των κύκλων.

Η χορήγηση της ξεκινάει από τη 2-3η μέρα του κύκλου για 5 ημέρες, από το στόμα, σε δοσολογία 50 - 100 mg / ημέρα.

Γοναδοτροπίνες

Πρόκειται για σκευάσματα με δράση FSH που δρουν απευθείας στις ωοθήκες, προάγοντας τηv ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι σημαντικά υψηλότερα, από την Κλομιφαίνη, αλλά απαιτείται εμπερία και προσοχή κατά τη χρήσης τους.

Χορηγούνται υποδορίως κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου και η δοσολογία εξαρτάται από το είδος της θεραπείας, τα χαρακτηριστικά των ωοθηκών και κατά πόσο συνδέονται με αγωνιστές ή ανταγωνιστές της GnRH.

Αναστολείς ωορρηξίας

Οι αναστολείς ωορρηξίας αποτρέπουν την αυτόματη ωορρηξία κατά τη διάρκεια ενός κύκλου διέγερσης και συνεπώς επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του κύκλου.

Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες - των αγωνιστών και ανταγωνιστών της GnRH. Οι αγωνιστές έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η χρήση των ανταγωνιστών γίνεται περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (hCG)

Η ωορρηξία γίνεται 34-36 ώρες μετά τη θεραπεία με την hCG.

Με το ακριβή προσδιορισμό της ωορρηξίας, προγραμματίζεται ανάλογα και η προγραμματισμένη επαφή, ή η σπερματέγχυση.

Προγεστερόνη

Είναι μια ορμόνη που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες στο ενδομήτριο (=εσωτερικός χιτώνας της μήτρας) για την εμφύτευση του εμβρύου και, αργότερα, για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης.

Όλες οι θεραπείες περιλαμβάνουν ένα συμπλήρωμα Προγεστερόνης κατά την ωχρινική φάση και τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Φαρμακευτικά Πρωτόκολλα

Βραχύ πρωτόκολλο με Ανταγωνιστές

Η διέγερση ξεκινά άμεσα με Γοναδοτροπίνες κατά τις πρώτες ημέρες της έμμηνου ρύσεως.

Στην συνέχεια, προστίθεται ο ανταγωνιστής GnRH είτε σε αυστηρώς καθορσμένη μέρα της διέγερσης (την 6η ημέρα) είτε με την παρουσία τουλάχιστον ενός ωοθυλακίου με διάμετρο 14 mm.Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο