Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024


        

Διατροφή - Άσκηση - Φάρμακα στην εγκυμοσύνη



ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία οποιουδήποτε ατόμου πόσο μάλλον για την έγκυο. Εγκυμοσύνη δε σημαίνει «τρώω για δύο» άρα δε δικαιολογείται η ανεξέλεγκτη πρόσληψη βάρους. Η πρόσληψη βάρους και η ποιότητα της διατροφής πρέπει να υπολογίζονται. Μέχρι το τέλος μιάς ομαλής εγκυμοσύνης δικαιολογείται η πρόσληψη 12-14 περίπου κιλών από γυναίκες με φυσιολογικό βάρος κατά την έναρξή της.
Σε γυναίκες παχύσαρκες ή υπέρβαρες συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και συνιστάται σχεδιασμός / διαιτολόγιο από τη σύμβουλο Παθολόγο του Κέντρου.
Η παχυσαρκία έχει άμεση σχέση με αυξημένες επιπλοκές, κύησης-τοκετού-λοχείας και επιπτώσεις στη μετέπειτα υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Στο 1ο τρίμηνο συνιστάται να αυξηθεί ελάχιστα (1-3 κιλά) ή καθόλου το βάρος της μητέρας, από τον τέταρτο έως τον όγδοο μήνα μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα σχεδόν καθόλου βάρος.
Είναι πολύτιμη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση και η άφθονη λήψη υγρών (νερό, γάλα, χυμοί χωρίς γλυκαντικά - όχι αναψυκτικά, όχι αλκοόλ). Βασικό στοιχείο της διατροφής είναι οι πρωτείνες. Προτείνεται η κατανάλωση ψαριών, κρέατος, ψωμιού ολικής άλεσης και ξηρών καρπών. Οι ανάγκες για ασβέστιο καλύπτονται με τη συνήθη καθημερινή κατανάλωση γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού.
Σημασία δίδεται και στον τρόπο μαγειρέματος. Πάντα πρέπει να αφαιρείται το λίπος από το κρέας, τα φαγητά να είναι μαγειρεμένα σε ελαιολάδο, να αποφεύγονται τα τηγανητά και τα γλυκά και να προτιμούνται γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλά σε λιπαρά.
Σε περιπτώσεις που κρίνει ο ιατρός χρήσιμο θα χορηγήσει επιπλέον συμπληρώματα διατροφής (π.χ. σίδηρο, ασβέστιο ή βιταμίνες).
Αν υπάρχει νόσος της μητέρας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) θα λάβει ειδικό πρόγραμμα διατροφής και παρακολούθησης.

ΔΙΑΙΤΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
•    Άφθονα φρούτα και λαχανικά.
•    Κόκκινο κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι.
•    Ελάχιστη ζάχαρη - Όχι λίπος.
•    Αποφύγεται τα μαλακά τυριά και το συκώτι.
•    Απαγορεύεται το κάπνισμα.
•    Αποφύγεται το αλκοόλ.
•    Συμπληρώματα διατροφής & βιταμίνες με οδηγίες ιατρού.


ΑΣΚΗΣΗ

Σαφώς τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας κανόνας που ισχύει για όλη την εγκυμοσύνη είναι ότι «κάνετε ότι σας επιτρέπει το σώμα σας». Όταν το σώμα σας αντιδράσει με ενόχληση ή κούραση σταματάτε τη δραστηριότητα και αρχίζεται την ανάπαυση. Βέβαια οι ρυθμοί κάθε δραστηριότητας θα πρέπει να είναι μειωμένοι σε σύγκριση με αυτούς που είχε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη.
Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση του βάρους και στη διατήρηση μιάς καλής φυσικής κατάστασης και μυϊκού τόνου. Έτσι η προσαρμογή του σώματος στην εγκυμοσύνη θα είναι καλύτερη και η επαναφορά του στη προηγούμενη κατάσταση μετά τον τοκετό ταχύτερη.
Συνιστάται η αποφυγή των ασκήσεων που έχουν έντονα τραντάγματα ή βάρη. Καλύτερη άσκηση θεωρείται το βάδισμα σε καθημερινή βάση, το κολύμπι, η γιόγκα και ο χορός με σχετικά ήρεμους ρυθμούς.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ο ιατρός να απαγορεύσει τη σωματική δραστηριότητα αν κρίνει ότι υπάρχει μια δύσκολη εγκυμοσύνη και να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.
•    Διατηρείτε τακτική σωματική άσκηση-τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
•    Αποφύγετε τους έντονους ρυθμούς και τα βάρη.
•    Οποιαδήποτε ενόχληση είναι μήνυμα για διακοπή της άσκησης.
•    Συνιστάται να πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι (νερό,
      φυσικούς χυμούς).


ΦΑΡΜΑΚΑ

Γενικά η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται. Αρκετά φάρμακα μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.
Μικρές ενοχλήσεις μπορούν να ανακουφιστούν με απλές διαδικασίες και να αποφευχθεί η λήψη φαρμάκου (π.χ. η δυσκοιλιότητα με τη διατροφή-άσκηση, η οσφυαλγία με ήπιες ασκήσεις, ανάπαυση ή ζεστό μπάνιο κ.λπ.).Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που η χορήγηση φαρμάκου είναι απαραίτητη (π.χ. αντιβιωτικό για φλεγμονή) οπότε πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός πριν τη χορήγησή του ώστε να δοθεί το ασφαλέστερο σκεύασμα. Όλα τα φάρμακα πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνα μέχρι να ενημερωθεί και να δώσει οδηγίες ο ιατρός. Πρίν από οποιαδήποτε ιατρική ή οδοντιατρική πράξη πρέπει να ενημερώνει η γυναίκα για την εγκυμοσύνη της.
Οι εθιστικές ουσίες απαγορεύονται. Η ακτινοβολία (ακτινογραφίες) απαγορεύεται.
•    Θεωρείστε ότι όλα τα φάρμακα είναι βλαβερά μέχρι να συμβουλευτείτε
      τον ιατρό σας.
•    Πρίν από κάθε ιατρική πράξη ενημερώστε το προσωπικό για την
      εγκυμοσύνη σας.

Κατεβάστε το έντυποΕπιστροφή
        

Μετά από 16 χρόνια προσπάθειας για παιδί, το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα

Ειρήνη - Μπάμπης
Έδεσσα 25/1/2012


Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο