Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024


 
 
 

Διατροφή για Γονιμότητα



Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι να πιστέψει όταν κυκλοφορούν τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη γονιμότητα.
Οι ειδικοί Διατροφολόγοι του Κέντρου θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα εξειδικευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής.

Υπάρχει δίαιτα γονιμότητας;

Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη γονιμότητα και πολλές είναι αντικροούμενες. Πρέπει να κόψετε τη ζάχαρη, αν προσπαθείτε να συλλάβετε; Τι γίνεται με γλουτένη σίτου; Το αλκοόλ; Η καφεΐνη; Τα συμπληρώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα; Η υψηλή πρωτεΐνη; Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά;

Αυτό που έχει εξακριβωθεί επιστημονικά είναι ότι οι γυναίκες που είναι πιο κοντά στο υγιές σωματικό βάρος τους έχουν καλύτερες πιθανότητες να συλλάβουν και να συνεχίσουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη από εκείνες που είναι πολύ πάνω ή κάτω από το ιδανικό βάρος τους.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι παθήσεις, όπως πχ το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που ίσως να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω τροποποίησης της διατροφής.
Ενώ η «δίαιτα» δεν ενδικνύεται κατά την προσπάθεια σύλληψης (εκτός αν συνιστάται από τον ιατρό σας), σωστές αλλαγές στην διατροφή οι οποίες αυξάνουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, βελτιώνουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και μειώνουν τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους σε μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια θεραπείας γονιμότητας.

Ο Διατροφολόγος του Κέντρου μπορεί να σας βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος διατροφής το οποίο είναι ισορροπημένο, παρέχει επαρκείς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, και να σας καθοδηγήσει με κατάλληλες συμβουλές και επίβλεψη.

Το πρόγραμμά του Κέντρου είναι ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο - δηλαδή, συνδυάζει την τελευταία λέξη της επιστήμης σχετικά με τη διατροφή με τεχνικές της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, όπως είναι η γιόγκα.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών ο ασθενής μαθαίνει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τρόπους που ελέγχουν το άγχους.
Επίσης, αποκτά μια αίσθηση ικανοποίησης που προέρχεται από την ικανότητα του να ζει τη στιγμή, το "τώρα": ο χρόνος που έχει να επικεντρωθεί πλήρως στον εαυτό του και τη δική του ευημερία, πριν τον ερχομό ενός μωρού και τις μέρες που οι δικές του ανάγκες έχουν προτεραιότητα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ερώτηση: Προσπαθούμε να συλλάβουμε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Έχουμε κάνει μια αποτυχημένη εξωσωματική. Ο ιατρός μου είπε ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες και ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητές μας και ότι πρέπει να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά.
Μπορείτε να με συμβουλέψετε σχετικά με ποιές δίαιτες / ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Απάντηση: Το βάρος σίγουρα επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας και η απώλεια βάρους έχει θεραπευτική και ευεργετική επίδραση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Στην πραγματικότητα, αρκετές ασθενείς μας με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που δεν έχουν καθόλου ωορρηξία, ακολουθώντας τα προγράμματα διατροφής του Κέντρου, σιγά σιγά αποκτούν τακτική περίοδο.
Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που διατηρεί την ισορροπία του Σακχάρου στο αίμα, καθώς τα υψηλά επίπεδα Ινσουλίνης σχετίζονται άμεσα με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή άσκηση αλλά, όταν προσπαθεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, προτείνεται η άσκηση που δεν είναι πολύ έντονη και δεν καταπονεί το σώμα. Η γιόγκα, το Πιλάτες, κλπ θα ήταν μια καλή επιλογή.


Ερώτηση: Υπάρχουν φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγω εάν προσπαθώ να συλλάβω;

Απάντηση: Ναι. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και 300mg καφεϊνης ημερησίως (περίπου ένα φλιτζάνι καφέ) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, απαγορεύεται το αλκοόλ.
Τρόφιμα με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα είναι ελάχιστα θρεπτικά και συχνά προσθέτουν επιπλέον κιλά που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Νέες μελέτες δείχνουν επίσης ότι ακόμη και τα είδη των λιπών που τρώμε συμβάλλουν στο αν μπορεί να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο και, συνεπώς, επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Αν και τα παραπάνω είναι γενικές οδηγίες, για γυναίκες με συγκεκριμένα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που μπορούν να της βοηθήσουν - καθώς και αυτά που σαμποτάρουν την προσπάθεια και θεραπεία τους.


Ερώτηση: Το σπερμοδιάγραμμα έδειξε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, με κακή μορφολογία και κινητικότητα.
Μπορεί η διατροφή του να αλλάξει αυτές τις παραμέτρους;

Απάντηση: Ίσως. Υπάρχουν πολλές διατροφικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα ενός δείγμα σπέρματος.
Στο Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας χορηγούνται συγκεκριμένα συμπληρώματα για να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα, καθώς και διαιτητικές τροποποιήσεις που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Για παράδειγμα, αντι-οξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες πχ Καρνιτίνη, Βιταμίνες Α, E και C, Ζινκ, Σελήνιο κλπ υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, οι ουσίες αυτές βρίσκονται στα μούρα, βακκίνια (cranberries), φασόλια, αγκινάρες, πατάτες κλπ.



Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο